.st0{fill:#FFFFFF;}

Ce este Meditația 

 noiembrie 26, 2020

By  admin

Deși meditația a căpătat foarte multă popularitate in ultimele decenii, sunt încă multe persoane care nu o înțeleg iar altele care o interpretează într-un mod eronat.

Cea mai simplă definiție a sa este: modul cel mai rapid prin care o persoană reușește să intre în dialog direct cu sine însuși.

Bineînțeles că definiția de mai sus nu mulțumește pe toți oamenii, mai ales pe aceia care refuză să creadă că legile unei vieți frumoase sunt simple și de aceea caută să complice totul și tot timpul aleg drumul cel mai lung și mai anevoios, chiar dacă nu este nevoie de asta.

Pentru ei și pentru ceilalți care vor o definiție mai complexă voi defini meditația ca procesul prin care ne readucem prin voință proprie din undele beta în undele alfa și theta,unde practic eliminăm mintea analitică și reușim să ne conectăm cu Sinele nostru, cu sistemul nostru subconștient atât pentru a obține o stare de relaxare și liniște cât și pentru a obține informații.

Observați că am spus că obținem informații în starea de meditație? Acum întrebarea vine… de la cine obținem aceste informații? Oare meditația face parte dintr-un ritual pâgân, unde intrăm în contact cu diverse entități? J

Nu, chiar deloc.

Informațiile le obținem din subconștientul nostru. Sunt informații care le deținem deja doar că nu conștientizăm că le avem.

De exemplu cineva îți pune o întrebare despre cum se face un fel de mâncare și automat îți aduci aminte că acum ceva timp ai văzut cum se face felul de mâncare respectiv, într-un clip pe internet sau ai citit rețeta într-o revistă.

Înainte de a primi întrebarea, nu erai conștient/ă de faptul că deții informația respectivă, în cazul nostru rețeta de mâncare.

Așa e și cu dialogul ce îl avem cu subconștientul nostru.

De multe ori avem de luat unele decizii sau încercăm să ne dăm seama ce să facem mai departe sau încercăm să înțelegem cauzele unor evenimente mai plăcute sau mai neplăcute din viața noastră.

Așa că facem o scurtă meditație și dintr-o dată ca și o descărcare automată, avem în mintea noastră răspunsul care îl căutăm. Adevărul este că aveam răspunsul tot timpul, doar că nu am fost destul de conectați cu sinele nostru, pentru a-l descoperi.

Așa că dacă ești creștin ortodox, catolic sau orice altă religie și motivul pentru care nu ai încercat până acum meditația a fost faptul că îți era frică să nu faci păcat, prin acest articol îți spun că meditație este un lucru natural, ca și somnul, doar că în meditație ești conștient de ceea ce se întâmplă.

Acum că am vorbit despre ce este meditația, haide să vedem cum se face ea.

Un alt motiv pentru care mulți nu reușesc să mediteze este faptul că ideea de a sta într-un singur loc cu ochii închiși, fără să facă nimic, le oferă o stare de anxietate.

Trăim în lumea vitezei, unde s-a demonstrat că atenția omului a devenit asemănătoare cu cea a unui pește auriu, adică 8 secunde.

O parte din cei care au accesat acest articol, nu au mai ajuns la aceste rânduri să le citească, din același motiv. Viteza! Oamenii vor să știe și să facă totul cât mai repede. Azi, acum, ieri dacă se poate!

Acești oameni însă au nevoie să înțeleagă că atunci când faci meditație, timpul devine insesizabil, plus că odată intrați în starea alfa sau theta pentru cei inițiați, vor resimți o stare de bine, de liniște, de pace, ce îi va ajuta să mențină o stare cât mai lungă de meditație fără să simtă nici un efort.

Gândiți-vă că show-urile TV și filmele induc aceeași stare alfa, de aceea este așa de greu uneori să întrerupem vizionarea lor, fiindcă la nivel chimic, în corpul nostru avem stimulați senzorii de plăcere. Atât timp cât poți petrece ore întregi în fața Tv-ului sau al laptopului pentru a urmări seriale, sigur poți petrece câteva minute să meditezi, este doar un exercițiu de voință.

Meditația, după cum spuneam este un dialog cu tine însuți, dar pentru a ajunge la acest dialog, trebuie mai întâi să faci liniște în mintea ta. Avem între 50 și 75.000 de gânduri în fiecare zi… iar majoritatea lor sunt negative.

Chiar dacă pare imposibil, putem reduce la tăcere glasurile din capul nostru, dacă nu ne concentrăm pe gânduri, dacă nu le răspundem.

Pur și simplu le lăsăm să plece, fără să răspundem.

De exemplu închidem ochii și ne vine în gând : ”Oare mâine îmi intră salariul pe card?” sau ”Ce fac de mâncare astăzi?” sau ” Ce  program am azi?”..etc

Lăsăm întrebarea să vină, dar nu ne concentrăm asupra ei, nu-i oferim un răspuns.

Pe măsură ce refuzăm să răspundem oricărei provocări a minții de a intra în dialog cu ea, vom vedea că încet gândurile se vor risipi iar noi vom obține în sfârșit o stare de liniște plăcută.

În teorie acest proces pare ușor, în realitate este un pic mai dificil, de aceea îți recomand să ai răbdare și să înțelegi că poate dura un pic mai mult, sau mai puțin, în funcție de fiecare persoană în parte.

Dacă dorești să aprofundezi acest subiect îți recomand să citești  cartea ”De Vorbă cu Mine” unde vorbesc în detaliu despre meditație, despre cum  poți scurta procesul de învățare, despre cum poți folosi meditația pentru a renunța la vicii,găsi scopul în viață, iertare,rupere de trecut și multe altele.

Ideal ar fi ca meditația să fie făcută fie seara înainte de culcare, fie dimineața după ce ne-am trezit.

Explicația este că, atunci suntem adormiți iar mintea analitică nu este foarte activă, deci putem intra rapid într-o stare de meditație profundă, lucru care ar fi mai dificil de făcut în timpul zilei când suntem în unde beta.

Dacă dorești să afli mai multe despre undele alfa, beta, theta, delta și gamma te invit să citești acest articol în care explic mai detaliat ce sunt ele și cum ne influențează viața.

Ca și concluzie finală la acest articol, meditația este unul dintre cele mai bune lucruri ce le poți face atât pentru sănătatea ta fizică cât și pentru cea mintală.

Dacă ai citit articolul despre starea de observator, atunci știi cât este de important să ieși din starea de automatism, să devii conștient de tine și de acțiunile ce le faci în fiecare zi. Meditația te va ajuta să accelerezi acest proces de conștientizare și ți va oferi un control mai puternic asupra vieții tale.

admin


Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}