.st0{fill:#FFFFFF;}

Starea de Observator 

 noiembrie 26, 2020

By  admin

Cât de des ți se întâmplă să fii întrebat/ă despre starea ta și să raspunzi cu ”nu știu”?

Cât de des ți se întâmplă să întreprinzi o anumită acțiune, să iei o decizie, să faci o alegere, sau pur și simplu să intri în conflict cu cineva fără să știi de ce ai făcut asta?

Cât de des simți că vrei o schimbare în viața ta, însă nu știi de unde să începi și ce anume schimbare vrei să faci?

Întrebările de mai sus sunt exemple de stări de inconștiență. Mai exact nu suntem pe deplin conștienți de noi înșine, pur  și simplu mergem pe pilot automat,fără să ne punem întrebări sau să gândim prea mult.

Poate părea un fapt ciudat, însă până la vârsta de 34-35 de ani omul devine în proporție de 95% o mașină automată, bazată pe obiceiuri, credințe, programe, experiențe avute până la această vârstă.

Acest lucru nu o spun eu ci a fost dovedit în mod științific de zeci de experți ce lucrează în domeniul psihologiei și al neuroplastiei.

Voi aborda acest subiect într-un articol viitor, însă motivul penru care am dorit să menționez acest fapt este următorul: din moment ce 95% din timp acționăm automat, ne este foarte greu să ne dăm seama care din credințele, fricile, limitările noastre ne au condus spre a lua o anumită decizie sau spre a porni un anumit conflict.

La fel, din moment ce suntem mai tot timpul în stare automată, devine foarte greu să poți face o schimbare reală în viața ta, indiferent de care ar fi ea.

De multe ori doar simțim că nu ne este bine și că dorim să ne fie mai bine și atât, însă nu știm cum să facem să ne fie mai bine și ce înseamnă acel bine pentru noi… așa că stăm în stări ce nu ne provoacă plăcere ani de zile, uneori zeci de ani sau chiar toată viața, fără să putem face ceva concret.

Da, poți să-ți schimbi locul de muncă dacă nu te simți bine acolo, dar dacă nu știi , dacă nu înțelegi de ce nu te simți bine acolo, la fel te vei simți și în următorul loc și în următorul și tot așa, până când vei ajunge să crezi că este ceva în neregulă cu tine și că meriți să te simți așa.

Sau poate nu te mai simți bine alături de partener/parteneră/soț/soție și faci o schimbare, apare o altă persoană în viața ta iar pentru un scurt timp totul pare bine.Dar dacă nu ai conștientizat motivele exacte pentru care nu te-ai simțit bine în fosta relație, cel mai probabil , după un timp te vei simți la fel și în această nouă relație și tot așa, dacă nu se rezolvă nimic, vei ajunge să crezi că asta este starea normală și că toți oamenii simt la fel ca și tine…nefericire.

Primul pas ce trebuie făcut atunci când simți că ceva nu merge, când nu ești mulțumit/ă de performanțele tale fie profesionale, fie personale, când începi să nu te mai înțelegi pe tine însuți, este să devii propriul tău observator.

Starea de observare, este un pas extrem de important pentru că este primul pas spre conștientizare. Este momentul când ești concentrat pe prezent și devii din ce în ce mai puțin auomat.

Cum să devii un bun observator

Într-un prim pas este bine să începi monitorizarea emoțiilor mai intense de pe parcursul unei zile. Ia-ți o agendă și seara notează-ți în ea, emoțiile trăite în cursul zilei, ce încă au rămas în mintea ta.

În dreptul fiecăreia, scrie o scurtă explicație, de ce crezi că ai simțit așa. Dacă încă nu știi ce să scrii, e ok, faptul că ai scris-o este un pas în față.

De exemplu starea de nervi care ai avut o la gluma de la birou, sau atunci când soțul/soția te-a rugat să  ajuți la făcut curățenie sau starea de frică ce o ai atunci când te întâlnești cu managerul…etc

Scriind în fiecare seara toate emoțiile, în scurt timp vei ajunge să le conștientizezi în timpul zilei, atunci când se întâmplă. Nu vei mai acționa automat, vei fi conștient de reacția ta, iar asta va duce la conștientizarea motivului pentru care ai reacționat/ai simțit așa.

Poate părea dificil la început, să te montorizezi, să te observi, să-ți observi gândurile, reacțiile, însă asta doar la început.

În scurt timp vei vedea că vei ajunge să identifici imediat ce nu merge bine în viața ta și ce trebuie schimbat și de unde trebuie început.

Starea de observator te va ajuta să te cunoști mai bine și să-ți dai seama că multe lucruri ce le credeai adevărate despre tine, despre felul tău de a fi, despre personalitatea ta, s-ar putea să fie false, să fie rezultatele unor programe din copilărie, unor experiențe mai dificile și nu te reprezintă cu adevărat.

admin


Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}